Gratis Verzending in EU Ma-Vr voor 23:59 besteld, morgen in huis Ma-Vr voor 9:30 besteld, vanavond in huis (sameday € 5,95) 5316 klantenbeoordelingen (9.4)

Klassieke interieurstijl: kostbare uitstraling, voordelig om zelf toe te passen

Klassieke interieurstijl: kostbare uitstraling, voordelig om zelf toe te passen

Een luxe uitstraling, dat zullen veel mensen samenvattend waarschijnlijk antwoorden op de vraag wat een klassieke stijl precies is. Dat is het ook exact. Plafonds versierd met de meest prachtige ornamenten, kroonluchters die voor de verlichting zorgen en wanden die bekleed zijn met lambrisering, in het klassieke interieur komt u ogen tekort. Het doet paleisachtig aan, hoewel de modernere variant iets nuchterder is. U komt er alles over te weten in deze blog.

Renaissance: wedergeboorte van kunststijl

De klassieke interieurstijl is ontstaan in de renaissance, omstreeks het jaar 1350, in Noord-Italië. Het was de tijd dat er meer interesse kwam naar de Griekse en Romeinse kunst, wat kwam door diverse ontwikkelingen die gaande waren. Het was een periode waarin de elite rijker werd, te danken aan nieuwe lijntjes die uit werden gegooid naar nieuwe landen op handelsgebied. Veel kunstenaars waren maar wát blij met het aanbreken van deze nieuwe stroming, omdat ze de middeleeuwse kunst hekelden. Ze vonden het beschamend ordinair. Eén daarvan was Desiderius Erasmus, de bekende humanist waar de Rotterdamse Erasmusbrug ook naar vernoemd is. De rijkdom die de renaissance-periode kenmerkte, is duidelijk terug te zien in deze klassieke interieurstijl.

Modern-klassiek

Tegenwoordig kunnen we een onderscheid maken tussen de oud-klassieke stijl en de modern-klassieke interieurstijl. De naam zegt het eigenlijk al van deze geüpdatete stijl; het toevoegen van moderne meubels en details is helemaal van deze tijd. Zolang er maar wordt voldaan aan de rijke uitstraling, iets waar de moderne stijl ook om bekendstaat. De samenvoeging van beide stijlen zorgt voor een ontzettend leuke match én laat veel ruimte open voor een creatieve invulling.

Combineren van lichte kleuren en gelijktijdig zorgen voor warmte

Een klassiek interieur kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Het komt kostbaar over, maar het hoeft niet per definitie ook veel gekost te hebben. U kunt bijvoorbeeld een marmeren vloer laten leggen, wat typisch bij de klassieke stijl hoort. De voordeligere en modernere tegenhanger daarvan is het gebruik van hout. Het voordeel hiervan is, is dat het warmte en karakter uitstraalt en een lange levensduur kent. Kies voor een lichte kleur, zoals wit of grijs. Een onbewerkte eikenhoutenvloer is ook een optie. Voor een warmere uitstraling is het plaatsen van een kleed een hele fijne oplossing. Denk aan een Perzisch tapijt, dat vooral op een lichtgekleurde vloer een echte aanwinst is. Leg het neer vlak voor de zithoek of onder de eettafel, zodat het ook een praktisch doel dient: het voorkomen van koude voeten. Laat de winter maar komen!

Welke meubelpootjes voor deze stijl?

Voor de wanden kunt kiezen voor het ophangen van een grote spiegel, één met een sierlijke lijst in een lichte kleur. Kitscherige kleuren, zoals brons of goud, kan ook prima. Het ophangen van een klassiek schilderij kan ook wonderen doen. Vermijd qua zitmeubels stoffen bekleding. Kies juist voor bruin leder, wat ook weer luxueus oogt. Een mooie zithoek met kussens in effen, warme kleuren geven de finishing touch. Vergeet ook de bijzettafeltjes, kasten, dressoir en tv-meubel niet. Om eenvoudig elke ruimte van het huis de klassieke stijl te laten ademen, is vaak het verwisselen van meubelpootjes al voldoende.