Gratis Verzending Ma-Vr voor 23:59 = morgen in huis 5948 beoordelingen (9.4) Ma-Vr voor 9:30 = vanavond in huis (sameday € 5,95)

Zithoogte aanpassen ouderen: waarom nodig? (incl. praktisch meetadvies)

Zithoogte aanpassen ouderen: waarom nodig? (incl. praktisch meetadvies)

Oudere mensen hebben relatief vaak last van pijnlijke gewrichten, zwakkere spieren en andere lichamelijke ongemakken, waardoor het lastig kan zijn plaats te nemen in een bank. Datzelfde geldt voor het opstaan. We kunnen dit ook omkeren: van het zitten in een zitmeubel kunt u last krijgen van fysieke klachten. Uitgaande van het feit dat ouderen meer tijd zittend doorbrengen, is het juist voor deze doelgroep van cruciale betekenis om ergonomisch verantwoord te kunnen zitten.

Het probleem van een onjuiste zithoogte-/diepte is dus niet alleen onpraktisch, het kan ook voor lichamelijke schade zorgen. Gemiddeld genomen ontstaan de problemen na ongeveer 3 maanden na aanschaf van de bank. Is het dan nodig om weer afstand te doen van uw mooie bank? Gelukkig niet. Het simpelweg bestellen van zitmeubelpoten kan voldoende om de zithoogte te doen veranderen. Maar hoe herkent u nu een te lage of te hoge zit, welke gevolgen heeft dit en welke zithoogte is voor u het beste?

Te laag / diep zitten: herkennen en gevolgen

Een te lage en diepe zit betekent dat u sneller uw rug kromt en dat er een overmatige belasting optreedt rond de lendenen en er te veel druk komt te liggen op de tussenwervelschijven. Hierdoor kunt u gemakkelijk lage rugklachten ontwikkelen. Daarnaast kunt u te maken krijgen met een ander probleem: jongere volwassenen zijn nog in staat zich te kunnen verzitten ter compensatie. Ouderen hebben vaak last van afname van spierkracht, waardoor het verzitten slechter tot niet mogelijk is. Dat betekent dat de huid en het weefsel beschadigd kunnen raken, wat voor veel pijn kan zorgen. Tegelijkertijd kan de ademhaling bemoeilijkt worden door een kromme zithouding en kunnen er klachten ontstaan in nek en schouders.

Te hoog zitten: Herkennen en gevolgen

Belangrijk is dat uw voeten plat op de grond kunt zetten. Dat is bij het te hoog zitten niet het geval. U valt als het ware naar voren door deze onstabiele zithouding. Het te hoog zitten zorgt voor afknelling van bloedvaten in uw bovenbenen, waardoor er een slechtere doorbloeding ontstaat. De benen geven een zwaar en irriterend gevoel en er kan een tintelend tot doof gevoel optreden. Tevens een logisch gevolg is het hol trekken van de rug, waardoor er ook weer gemakkelijk rugklachten kunnen ontstaan. Deze pijn kan doortrekken naar de benen.

Meten van de ideale zithoogte - /diepte

Wat de juiste zithoogte is, is voor elk mens weer anders. Hierbij speelt onder andere de lichaamslengte een rol. Om u te helpen bij het bepalen van de voor u ideale zithoogte, zijn er algemene gegevens beschikbaar die voor iedereen van toepassing zijn qua zitdiepte en -hoek:

  • Zitdiepte: Wanneer u zit dienen uw knieën in een hoek van 90 graden te maken. Belangrijk daarbij is dat uw voeten in zijn geheel de grond raken. U dient ze plat op de grond te kunnen plaatsen. De bovenbenen moeten hierbij in een rechte, horizontale lijn lopen en rond de knieholte net niet het zitmeubel raken. U dient er een hand tussen te kunnen plaatsen.
  • Zithoek: De hoek die uw rug maakt tegen de rugleuning aan dient idealiter 95 - 110 graden te zijn.

Kunt u deskundig advies gebruiken bij het opmeten van de hoogte van de gewenste zitmeubelpoten? Wij zijn u hier graag bij van dienst. Neem gerust contact met ons op.